Våra medlemsföreningar
Afasiföreningen i Värmland
verkar för att stärka delaktighet och livsvillkor för personer med afasi eller annan språkstörning, samt deras närstående.
Föreningen bevakar rättigheter inom vård, rehabilitering och samhällsstöd, sprider kunskap om afasi och arrangerar aktiviteter som stärker medlemmarnas kommunikationsförmåga och sociala delaktighet.
Besök webbplattsen för Afasiföreningen i Värmlands län
Astma- och Allergiföreningen Mellansverige
är en regionförening med verksamhet i sex län: Värmland, Dalarna, Örebro, Västmanland, Sörmland och Uppsala.
Föreningen verkar för att förbättra livsvillkoren för personer med astma, allergi och annan överkänslighet genom opinionsbildning, samverkan med hälso- och sjukvård samt dialog med beslutsfattare och forskningsmiljöer.
Besök webbplatsen för Astma- och Allergiföreningen, region Mellansverige
Attention Karlstad–Värmland
är en länsförening som verkar för att förbättra villkoren för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i hela Värmland.
Föreningen sprider kunskap om NPF genom föreläsningar, informationsinsatser och samtal, med målet att främja delaktighet och ett respektfullt bemötande.
Attention deltar i brukardialoger med Region Värmland, bland annat inom psykiatrin, habiliteringen och BUP. Föreningen ingår i Nätverket NSPH och samverkar aktivt med Funktionsrätt Värmland.
Besök webbplattsen för Attention Karlstad/Värmland
Autism Värmland
är en distriktsförening inom Autism Sverige som verkar för att förbättra livsvillkoren för personer med autism och deras närstående.
Föreningen sprider kunskap, påverkar beslutsfattare och skapar mötesplatser för barn, vuxna och anhöriga. De är aktiva i samverkansgrupper, samarbetar med andra ideella aktörer och driver skolpolitiskt påverkansarbete med fokus på skolfrågor och psykisk hälsa. Autism Värmland ingår i nätverket NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) i Värmland.
Besök webbplattsen för Autism Värmland
Balans Värmland
är en ideell förening som erbjuder stöd till personer i Värmland med depression, dystymi, utmattningssyndrom eller bipolär sjukdom – samt till deras anhöriga.
Föreningen sprider kunskap om affektiva diagnoser, verkar för ökad förståelse i samhället och skapar mötesplatser för samtal och återhämtning. Balans Värmland är en del av Riksförbundet Balans, som är medlem i Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH).
Besök webbplatsen för Balans Värmland
Blodcancerföreningen Värmland
verkar för att stärka rättigheter och livsvillkor för personer i Värmland som lever med blodcancer eller andra blodsjukdomar.
Föreningen bevakar frågor om vård, behandling, rehabilitering och social trygghet, och för medlemmarnas talan gentemot bland annat Region Värmland. Genom informationsinsatser, stödverksamhet och mötesplatser bidrar föreningen till ökad förståelse och gemenskap.
Besök webbplatsen för Blodcancerföreningen Värmlands län
Blödarsjuka i Värmland
verkar för att öka medvetenheten om blödningsrubbningar och deras påverkan på individens liv.
Föreningen sprider kunskap och information för att säkerställa att personer med blödarsjuka får tillgång till rätt behandling och stöd.
Besökwebbplatsen för Blödarsjuka i Värmland-Örebro
Bröstcancerföreningen Värmland
är en ideell förening som erbjuder stöd till personer i Värmland som drabbats av bröstcancer, samt till deras anhöriga. Föreningen verkar för att ingen ska behöva gå igenom sin sjukdom ensam.
Genom träffar i bland annat Karlstad, Arvika, Kristinehamn, Torsby och Sunne, föreläsningar, temakvällar och utbildade stödpersoner skapas en stark gemenskap och ett aktivt stöd. Föreningen informerar om brösthälsa och vikten av mammografi, och samarbetar med Bröstcentrum samt andra vårdenheter i länet.
Besök weppplatsen Bröstcancerföreningen Värmlands län
Celiakiföreningen i Värmland
är en del av Svenska Celiakiförbundet och verkar för personer i Värmland med celiaki, hudceliaki (Dermatitis Herpetiformis) eller laktosintolerans.
Föreningen arbetar för jämlika levnadsvillkor genom opinionsbildning, samverkan med vården och andra aktörer, samt genom att sprida kunskap om diagnoserna. De arrangerar även aktiviteter för att stödja medlemmar i olika åldrar.
Besök webbplatsen för Celiakiföreningen i Värmlands län
Svenska Downföreningen Avdelning Värmland
är en ideell och partipolitiskt obunden förening som verkar för att personer med Downs syndrom i Värmland ska ha samma möjligheter till delaktighet, jämlikhet och självbestämmande som andra.
Föreningen anordnar aktiviteter som främjar gemenskap och sprider kunskap om Downs syndrom. Genom samarbete med vård- och omsorgsverksamheter samt andra aktörer i länet arbetar föreningen för att förbättra livsvillkoren för personer med Downs syndrom och deras familjer
Besök webbplatsen för Downföreningen Värmland
Dyslexiföreningen i Värmland
är en ideell förening som samlar yrkesverksamma och andra engagerade i frågor som rör dyslexi och läs- och skrivsvårigheter. Föreningen arbetar för att sprida kunskap, omsätta forskning i praktiken och tillvarata intressen för personer med dyslexi – i skolan, i arbetslivet och i samhället i stort.
Genom samverkan med andra organisationer och myndigheter bidrar föreningen till att förbättra förutsättningarna för personer med läs- och skrivsvårigheter. De arrangerar även utbildningar och aktiviteter för att stödja både yrkesverksamma och personer med dyslexi.
Besök webbplatsen för Dyslexiförbundet FMLS i Värmland
EDS Värmland
är en ideell regionförening inom Riksförbundet Ehlers-Danlos Syndrom, som verkar för personer i Värmland med Ehlers-Danlos syndrom (EDS) och Hypermobilitetsspektrumstörning (HSD). Föreningen arbetar för att öka kunskapen om dessa diagnoser och förbättra livsvillkoren för de drabbade genom informationsspridning, stödverksamhet och samverkan med vård och samhällsaktörer
Besök webbplatsen för EDS Värmland (Ehler Danlos Syndrom)
Elöverkänsliga
är en partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för personer med EHS/ elöverkänslighet, d.v.s. personer som har skadats av mikrovågor, elektriska, magnetiska och/eller elektromagnetiska fält.
OBS! Föreningen är vilande.
För mer info, besök webbplatsen för Elöverkänsligas förening i Värmlands län
Epilepsiföreningen i Värmland
är en ideell förening ansluten till Svenska Epilepsiförbundet, som verkar för att förbättra livsvillkoren för personer med epilepsi och deras anhöriga i Värmland. Föreningen arbetar för att öka kunskapen om epilepsi och motverka fördomar genom informationsspridning och samverkan med vård och samhällsaktörer. Genom att arrangera föreläsningar, temadagar och sociala aktiviteter, såsom det årliga Epilepsikalaset i Karlstad, skapar föreningen mötesplatser för erfarenhetsutbyte och stöd.
För mer info, besök webbplatsen för Epilepsiföreningen i Värmland
Frisk & Fri Värmland
är en ideell förening som arbetar för att förebygga och minska förekomsten av ätstörningar samt förbättra vård och stöd för drabbade och deras närstående i Värmland. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet av ätstörningar och erbjuder stöd genom samtal, föreläsningar och informationsinsatser.
För mer info, gå direkt till Frisk och Fri
FSDB Örebro-Värmland
är en regional förening inom Förbundet Sveriges Dövblinda som verkar för att stärka livsvillkoren för personer med dövblindhet i både Örebro län och Värmland.
Föreningen arbetar intressepolitiskt för ökad tillgänglighet, rätt stödinsatser och ökad förståelse för dövblindas specifika behov. De ordnar även medlemsaktiviteter som skapar trygga mötesplatser och främjar social gemenskap och ökad självständighet.
För mer info, gå direkt till Förbundet Sveriges dövblinda (FSDB) Örebro-Värmland
Föreningen JAG Värmland
är en intresseförening för personer med flera stora funktionsnedsättningar och omfattande behov av personlig assistans. Föreningen verkar för självbestämmande, full delaktighet och god livskvalitet. Föreningen är fristående men nära knuten till JAG Personlig assistans, ett assistanskooperativ utan vinstsyfte där överskottet återinvesteras i verksamheten.
Genom samverkan med Region Värmland och andra viktiga samhällsaktörer driver föreningen frågor om assistans, tillgänglighet och rätten att leva ett liv som andra.
För mer information, gå direkt till Föreningen JAG Värmland
FPS Värmland – Föreningen för Psykiatriskt Samarbete
är en ideell förening som bildades 1995 av anhöriga till personer med svår psykisk sjukdom. Föreningen arbetar för att förbättra livsvillkoren för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga genom att främja samarbete mellan vård, kommuner och ideella organisationer. FPS Värmland är medlem i Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) Värmland och samverkar aktivt inom Funktionsrätt Värmland. Föreningen arrangerar dialogmöten med psykiatrin, där frågor om vård, stöd och anhörigas roll diskuteras. Genom sitt arbete verkar FPS Värmland för ökad kunskap, öppenhet och förståelse kring psykisk ohälsa i samhället.
För mer information, besök webbplatsen för Föreningen för Psykiatriskt samarbete FPS
FUB Värmland
är en länsförening som samordnar och stödjer lokalföreningar i arbetet för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Föreningen verkar för att alla i målgruppen ska kunna leva ett gott liv med full delaktighet i samhället.
FUB Värmland arbetar kunskapshöjande, opinionsbildande och i nära samverkan med Region Värmland. Genom detta bidrar föreningen till att stärka rättigheter, öka förståelsen och förbättra livsvillkoren för personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga.
För mer info, besök FUB Värmland
Glaukomföreningen Värmland
är en ideell och opolitisk förening som arbetar för att tillvarata intressena hos personer med glaukom. Genom att sprida kunskap om sjukdomen, underlätta informationsutbyte mellan medlemmar och verka för en god och jämlik ögonsjukvård, vill föreningen bidra till ökad trygghet och livskvalitet för glaukomdrabbade i Värmland.
För mer info. Besök webbplatsen för Glaukomföreningen Värmland
Huvudvärksföreninven Värmland
har som uppgift att ta och stödja initiativ som gagnar människor med migrän och annan huvudvärk.
OBS! Föreningen är vilande.
För mer info, besök webbplatsen för Huvudvärksföreningen Värmland
Hörselskadades Riksförbund Värmland (HRF)
är en ideell och partipolitiskt obunden organisation som arbetar för att personer med hörselskador ska kunna leva ett jämlikt och delaktigt liv. Föreningen driver intressepolitiskt arbete i frågor som rör tillgänglighet, kommunikation, vård och delaktighet – med särskilt fokus på rättigheter och möjligheter för personer med nedsatt hörsel i Värmland.
För mer info, besök webbplatsen för Hörselskadades riksförbund Värmland
Hjärtebarnsfonden Värmland
arbetar för att stötta familjer med barn som har medfödda hjärtfel, bland annat genom att skapa trygga mötesplatser och möjligheter till erfarenhetsutbyte. Föreningen vill bidra till att ingen ska lida av ett medfött hjärtfel – och verkar för att alla barn ska få rätt stöd, vård och möjlighet till ett liv fyllt av lek och glädje.
För att ta reda på mer, besök webbplatsen för Hjärtebarnsfonden Värmland
ILCO Värmland
är en länsförening för personer med stomi eller funktionsförändringar i tarmar eller urinvägar, oavsett diagnos. Föreningen arbetar för att ge stöd, sprida kunskap och förbättra livsvillkoren för målgruppen och deras närstående. De samverkar med vården i regionen samt med andra patient- och cancerföreningar i frågor som rör behandling, hjälpmedel och forskning.
För mer info, besök ILCO Värmlands länsförening
Länsföreningen HjärtLung Värmland
är en ideell och partipolitiskt obunden förening som arbetar för att personer med hjärt-, kärl- och lungsjukdomar ska kunna leva ett bra och aktivt liv. Föreningen erbjuder stöd, information och aktiviteter som främjar hälsa och livskvalitet. Genom samverkan med vården och andra organisationer i Värmland verkar de för att förbättra vård och rehabilitering för sina medlemmar.
För mer info, besök webbplatsen för Länsföreningen Värmland HjärtLung
Neuro Värmland
är länsförbundet för tre lokalföreningar inom Neuroförbundet och verkar för personer med neurologiska diagnoser och funktionsnedsättningar samt deras anhöriga. Föreningen arbetar med att sprida information, skapa mötesplatser och stärka kunskapen om neurologiska sjukdomar på lokal, regional och nationell nivå. De samverkar med Region Värmland i frågor som rör hälso- och sjukvård samt rehabilitering, och är aktiva inom Funktionsrätt Värmland för att driva gemensamma frågor tillsammans med andra funktionsrättsorganisationer.
För mer info, Gå till Neuroförbundet Värmland
Njurföreningen Värmland
är en regionförening inom Njurförbundet och verkar för att personer med njursjukdom ska få god vård, rehabilitering och social trygghet. De arbetar med att sprida kunskap, påverka beslutsfattare och skapa gemenskap för både njursjuka och närstående. Föreningen samverkar med vården i Värmland och driver frågor utifrån Njurförbundets riktlinjer för god njursjukvård.
För mer info, besök Njurföreningen i Värmland
OCD-föreningen Värmland
är en ideell förening som stödjer personer med tvångssyndrom (OCD) och närliggande diagnoser, samt deras anhöriga. Genom föreläsningar, informationsmöten och samtal sprider de kunskap och verkar för ökad förståelse i samhället. Som en del av nätverket NSPH Värmland samverkar de med andra patient- och brukarorganisationer för att stärka stödet och förbättra vården för personer med psykisk ohälsa.
För mer info, besök webbplatsen för OCD-föreningen Värmland/Dalsland
Osteoporosföreningen Värmlands län
verkar i hela länet och vänder sig till personer med benskörhet, deras närstående samt allmänheten. Föreningen arbetar för att öka medvetenheten om osteoporos, säkerställa korrekt diagnos och adekvat vård för de drabbade, samt stärka det förebyggande arbetet. En central målsättning är att arbeta för jämlikhet i osteoporosvården, så att alla får samma tillgång till vård och behandling. Genom föreläsningar, informationsmöten och samverkan med vårdpersonal och beslutsfattare bidrar föreningen till att sprida kunskap om osteoporos och dess förebyggande åtgärder.
Besök föreningens webbplats Osteoporosföreningen i Värmland
Psoriasisförbundet RTP Värmland
Psoriasisförbundet Värmland är en länsförening som arbetar för att personer med psoriasis och psoriasisartrit ska kunna leva ett bra liv. Föreningen samordnar kontakter med Region Värmland och andra föreningar inom Funktionsrätt Värmland. Genom informationsspridning och aktiviteter verkar de för ökad kunskap och förståelse för sjukdomen.
För mer info, gå till dirrekt till Parkinson Värmland
Personskadeförbundet RTP Värmland
verkar för att personer med funktionsnedsättning till följd av trafik-, olycksfalls- eller polioskada ska kunna delta i livet på lika villkor. De erbjuder gemenskap, stöd och aktiviteter, samt bedriver påverkansarbete i samverkan med övriga funktionshinderrörelsen.
För mer info, gå till dirrekt till Personskadeförbundet RTP Värmlands läns distrikt
Psoriasisförbundet Värmland
arbetar för att förbättra livskvaliteten för personer med psoriasis och psoriasisartrit. Genom att sprida kunskap, påverka beslutsfattare och arrangera aktiviteter bidrar föreningen till ökad förståelse för sjukdomen. Föreningen samordnar också kontakter med Region Värmland och andra medlemsföreningar inom Funktionsrätt Värmland.
För mer info, gå dirrekt till Psoriasisförbundet Värmland
RBU Värmland
RBU Värmland (Rörelsehindrade Barn och Ungdomar) arbetar för att barn och unga med funktionsnedsättning ska kunna delta i samhället på lika villkor. Föreningen erbjuder aktiviteter för hela familjen, skapar gemenskap och verkar för att stärka delaktigheten. De bedriver även intressepolitiskt arbete för att förbättra villkoren för sina medlemmar.
För mer info, gå dirrekt till RBU Värmland, Rörelsehindrade barn och ungdomar
Reumatikerdistriktet Värmland
är en del av Reumatikerförbundet och verkar för att personer med reumatiska sjukdomar ska kunna leva ett bra liv. Föreningen erbjuder stöd, information och aktiviteter, samt arbetar för ökad tillgång till medicinsk fotvård och klimatvård. De samordnar även lokalföreningar inom länet.
För mer info, gå dirrekt till Reumatikerdistriktet Värmland
RSMH Kalstasola
är en ideell lokalförening inom Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH), som drivs av och för personer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Föreningen skapar gemenskap och delaktighet genom samtalsgrupper, aktiviteter och sociala mötesplatser, och arbetar för att stärka medlemmarnas återhämtning och självkänsla. RSMH Kalstasola arbetar också med opinionsbildning och samverkar med andra aktörer inom psykiatriområdet för att förbättra vård och stöd för personer med psykisk ohälsa.
För mer info, gå dirrekt till RSMH Värmland
SHEDO
(Self Harm and Eating Disorder Organisation) är en ideell och partipolitiskt obunden förening som sprider kunskap om självskadebeteende och ätstörningar. Föreningen erbjuder stöd till drabbade och närstående genom digitala stödverksamheter och arbetar för att skapa opinion i frågor som rör målgruppen.
Sköldkörtelförbundet
är en ideell organisation för personer med sköldkörtelsjukdomar och deras närstående. Föreningen verkar för förbättrad diagnostik, behandling och uppföljning, samt för att ny forskning och kunskap ska nå ut i vården. De arbetar för att alla ska ha rätt till en individanpassad vård i enlighet med patientlagen
För mer info, gå dirrekt till Sköldkörtelföreningen Värmland
Strokeföreningen i Värmlands län
är den nyaste medlemsorganisationen i Funktionsrätt Värmland. Föreningen riktar sig till personer som drabbats av stroke och deras anhöriga. Genom lokala mötesplatser, digitala bokcirklar, gemensamma aktiviteter och stödgrupper vill föreningen bidra till ökad gemenskap och bättre livskvalitet. Arbetet sker i nära samverkan med Strokeförbundet och med målet att bygga upp verksamhet i hela länet.
För mer info, gå dirrekt till Strokeföreningen Värmlands län
Värmlands Dövas Länsförening
är en ideell förening för döva, hörselskadade och teckenspråkiga personer. Föreningen arrangerar regelbundna träffar och aktiviteter för att främja gemenskap och kommunikation på teckenspråk. De arbetar för att döva ska bli rättvist behandlade och ha rätt till teckenspråk i samhället.
För mer info, gå dirrekt till Värmlands Dövas länsförening
Diabetesförbundet Region Värmland
är ett samarbetsorgan för de lokala diabetesföreningarna inom länet. Föreningen arbetar för att personer med diabetes ska kunna leva ett bra liv genom kunskapsspridning och påverkansarbete. De samordnar kontakter med Region Värmland och andra föreningar inom Funktionsrätt Värmland.
För mer info, gå dirrekt till Värmlands läns Diabetesförening
Unga Allergiker
är en ideell organisation för barn och unga (6–29 år) med astma, allergi och överkänslighet. Föreningen arbetar för att stärka medlemmarna och visa att det är de som sätter gränserna, inte allergin. De erbjuder stöd, aktiviteter och arbetar för att öka förståelsen och kunskapen kring hur det är att leva med dessa tillstånd.
För mer info, gå dirrekt till Unga Allergiker Värmland
Läs mer om våra medlemsföreningar HÄR >>>
Kunskap att välja värmland
Behöver era medlemmar lära sig mer om säkra betalningar och digitala tjänster? Då ta del av ett nytt projekt som Funktionsrätt Värmland driver tillsammans med Länsstyrelsen i Värmland och Studieförbundet Vuxenskolan Värmland.
Läs mer och anmäl er förening här >>>
Kompetensutveckling för styrelseledamöter
Kanske behöver föreningens ordförande få tips på hur man lider en styrelse? Vad ingår egentligen i sekreterarens uppgifter?
Och hur jobbar en riktigt bra valberedning? ABF har massor av utbildningar för funktionärerna i er förening och de kan även skräddarsy kurser som passar just er.
Ta del av kursutbudet här >>>
Funderar er länsförening på att gå med? Här kan du läsa mer om om hur ni gör och ta reda på vad våra medlemsföreningar får ut av sitt medlemsskap.
INFORMATION TILL MEDLEMSFÖRENINGAR I FUNKTIONSRÄTT VÄRMLAND >>>
Stadgar antagna på årsmötet 2023-04-09
|